PRODTECH CENTER
Hur ökar man produktiviteten och konkurrensfördelar?
Vi erbjuder traditionella produktionstekniska koncept med tid i fokus.
Klassiska produktionstekniska verktyg
Öka eran produktivitet, skaffa konkurrensfördelar, få tillgång till många klassiska koncept som klocktidsstudier, frekvensstudie, SAM-2, MTM-2, RASIC, DFA, PFMEA, kalkylunderlag, fabriks- och arbetsplatslayout, lönesystem, tidskonfigurator.
Låt era blivande eller befintliga produktionstekniker, få en bra produktionsteknisk grund att stå på.
Passar även bra på som kompetenslyft för andra personalgrupper, operatörer, konstruktörer, ledare.
Införandet kan göras som ett event, med våra Timeline-spel som gör det roligt att lära och med Green Card hjälper vi er att certifiera era anställda för att koncepten ska enklare kunna införas och löpande underhållas, finns även ett IT stöd, programvara IKM Manager, med integrerade moduler för varje koncept.
Historik
Vi har lång erfarenhet av produktionstekniska förbättringskoncept som ökar produktiviteten, då företaget har sina rötter i ett Industrikonsult företag, startat 1990: Industrikonsult Mikael Magnusson AB.
Företaget var mestadels verksam i GnosjöRegionen inom tillverkningsindustrin: plast- och gummi, skärande bearbetning, svetsning, montering, tråbearbetning mm. Totalt på ca 40 företag.
Rätt tider i kalkyler och för planering och dimensionering
Att använda en tidskonfigurator för att få fram en operationstid, har många fördelar. Man får fram en rättvisande tid som även går att använda i planering och dimensionering.
Vid en tidsberedning hämtar konfiguratorn ”färdiga” tidsmoduler som tidigare har tagits fram. Finns tre typer av tidsmoduler: Metodtid, Formelvärde och Medelvärde.
Man hämtar tidsmodulerna i den ordning som arbetet ska vara utförd, för korrekt arbetsskrivning och för ett standardiserat arbetssätt.
Därefter läggs en fördelningstid för att täcka låg frekventa aktiviteter, personlig- och verktidsberoende tider, på toppen av de summerade metod-modulernas tider, för att beräkna operationstiden.
Hur tiden fördelar sig
Genom att göra stickprov av en verksamhet kan man få en god uppfattning om hur tiden fördelar sig på olika aktiviteter. Man behöver alltså inte följa verksamheten kontinuerligt som vid en arbetsmätning, med tex ett stoppur, utan kan genom ett stort antal ”ögonblicksavläsningar” göra sig en bild av verkligheten. Resultatet av en frekvensstudie blir en ”spegelbild” av hur verk-samheten var den tiden som frekvensstudien utfördes. Målsättning med en frekvensstudie att kartlägga produktionen, att ta fram fördelningstider som underlag för tidsättning, kalkylunderlag, lönesystem mm, att erhålla ett effektivt flöde i tillverkning och lager, att utnyttja resurser på ett effektivt och lönsamt sätt, att få en mer rättvis arbetsfördelning.
Till hjälp att sätta fördelningstiden finns en frekvensstudiekonfigurator, där man ser hur frekvensstudien är uppbyggd, aktiviteter som ingår och deras storlek. Olika fördelningstider kan sättas beroende på förutsättning som är på olika avdelningar.
Tids- och metodstudier
En bra produktionstekniker är ständigt nyfiken, gärna också klåfingrig och oupphörligt på jakt efter möjligheter att förenkla och förbättra arbetsmetoder och arbetsupplägg.
Arbetsstudier dvs tids- och metodstudier är systematiska undersökningar av samspelet mellan personal, material och utrustning.
Metodstudier har flera syften: att genom praktiskt arbete skaffa sig produktionstekniskt kunnande och finna möjlighet till rationalisering och att dokumentera för framtiden.
Den mest klassiska av tids-och arbetsstudier är klocktidstudien, där man klockar tempotider med en utjämningsfaktor. Bygger på att man prestationsbedömmer tempot/aktiviteten.
Andra metoder kan nämnas SAM-2, som är ett av flera elementärtidssystem för att mäta, dokumentera manuellt arbete där man med händerna förflyttar föremål i en planerad ordningsföljd. Allt manuellt arbete utförs i SAM med samma återkommande aktivitetssekvens, grunaktivitet: Att Taga ett föremål och därefter Placera föremålet i ett slutläge. Till detta finns Kompletterande aktiviteter: Anbringa kraft, Steg och Böja, och Repetitiva aktiviteter: Skruva, Veva, Fram och Åter, Hamra, Läsa, Notera och Knappa.
De andra elementärsystemen är MTM-2 och MOST.
Arbetsplats- och fabrikslayout
Hur effektivt man kan tillverka produkter i en fabrik styrs bl a av valet av fabrikslayout, förmågan att designa och driva produktionen som snabbt och effektivt kan anpassa sig till förändrade tekniska och marknadskrav.
Layout som kräver ökad flexibilitet, för att klara att införa kortare produktlivscykler, större produktutbud, allt mer oförutsägbar efterfrågan och kortare leveranstider, snabbt kan växla från en produktlinje till en annan utan större verktygs-anpassning, resursomkonfigurering eller utbyte av utrustning, samtidigt kan tillverka flera produkter så att mindre volym-produkter kan kombineras i en enda anläggning och att fluktuationer i produktmix och volymer lättare kan hanteras. Måste kunna uppvisa hög nivå av flexibilitet och robusthet trots betydande förändringar i deras driftskrav. I en allt snabbare förändrad värld, är det viktigt att man frekvent ser över sin fabrikslayout, för att optimera materialflöden mm.
Utformningen av arbetsplatser är viktiga dels för god arbetsergonomi och för att klara en hög effektivitet.
Kalkylunderlag
Kalkylunderlag är en form av lokal ekonomi, med syfte att analysera fram vad man behöver anslå per ex timma eller om man önskar som ett påslag i procent i en självkostnads- eller bidragskalkyl. Det priset eller påslaget man får fram i ett kalkylunderlag är inte ett marknadspris utan vad man behöver ta in för att klara ekonomin. Detta innebär att man måste ställa de framtagna värdena mot ett marknadspris och därmed få en hint om det är lönsamt eller ej.
I ett kalkylunderlag försöker man att så rättvist det går att fördela kostnaderna där de hör hemma, ex om en arbetsplats är stor och använder mycket elektrisitet, så får den arbetsplatsen bära sin procentuella del av lokalkostnaden och elförförbrukningen.
Man använder en fördelningsnyckel för att rättvist fördela ut kostnaderna.
Arbetsbeskrivning
Det behövs tydliga arbetsbeskrivningar som är lätta att följa, för att klara att arbeta enligt ett standardiserat arbetssätt och satta tider. Ger även positiv effekt på kvaliteten.
Arbetsbeskrivning gjord för varje ingående tempo, satta i rätt ordning, kompletterat med tempotider och vilka moment som ska dras vid monterings-tempon.
Arbetsbeskrivningen kompletterat med tydliga foton, visar också arbetsplatsupplägget som krävs: med materialfasader, handverktyg, fixurer, materialhanteringsutrustning, ingående material och förbrukningsmaterial.
FAQ - Vanliga frågor
Har lång erfarenhet, då Hybrid Work har sitt ursprung från ett Industrikonsult företag startat 1990, som hade som affärside att arbeta med traditionell produktionsteknik att effektivisera tillverkande företag med tjänster som klocktidstudier, frekvensstudier, tidsunderlag, kalkylunderlag, arbetsplats- och fabrikslayouter, omställningseffektivisering mm
Vi hoppas kunna verka som ett Industrikonsult företag och erbjuda de tjänster som traditionellt fanns, men även kunna ha en bredare portfölj av kompletterande tjänster ex inom Lean, UX och datateknik.
Genom att bygga en tidskonfigurator som hämtar metodtider, formelvärden och medelvärden, som standardiserade tidsmoduler. Detta lägger även grunden för ett standardiserat arbetssätt och visualiseratr var man kan effektivisera.
Genom en frekvensstudie som är baserad på att man slumpmässigt gör ett stort antal ”ögonblicksavläsningar” som markeras i blankett där samtliga aktiviviter för ett objekt förekommer. Man kan sedan matematiskt beräkna aktiviteternas tid av en arbetsdag speglat som det var under tiden som studien gjordes. Antal avläsningar som behövs styrs av att underlaget ska vara matematiskt säkerställt.
Med frekvensstudien ser man hur stor del är värdeadderande tid och icke värdeadderande tid som ska elimineras.
Det finns flera att välja mellan som ex SAM-2, MOST och MTM-2, som står för Methods-time measurement (Metod-Tid-Mätning) för att optimera tidsåtgången för en bestämd arbetsuppgift, genom att bryta ner arbetsuppgiften i nödvändiga optimerade rörelser och bestämma tidsåtgången för varje sådan rörelse.
Metodstudier har flera syften: att genom praktiskt arbete skaffa sig produktionstekniskt kunnande och finna möjlighet till rationalisering och att dokumentera för framtiden.
Då verksamheten ständigt ändrar sig, behöver man även se över layouten, att avstånd i processer optimeras. För att kartlägga om det finns behov av att ändra layouten gör man bl a först en VSM Värdeflödesanalys (LEAN verktyg) och på arbetsplatsnivå ett Spagetti diagram.
Genom att göra ett Kalkylunderlag, där man fördelar ut kostnader där de uppstår och med hänsyn till ett Nyvärde dvs vad kostar det att ersätta ex en maskin med hänsyn till ekonomisk livslängd. Speglar den interna kostnaden.