”Skapa en bättre förutsättning, bli stark inom produktionsteknik”
Koncept att integrera & utveckla
Vill ni kunna sätta rätt pris baserat på verkliga kostnader? Gör ett Kalkylunderlag
Kalkylunderlag är en form av lokal ekonomi, med syfte att analysera fram vad man behöver anslå per ex timma eller om man önskar som ett påslag i procent i en självkostnads- eller bidragskalkyl. Det priset eller påslaget man får fram i ett kalkylunderlag är inte ett marknadspris utan vad man behöver ta in för att klara ekonomin. Detta innebär att man måste ställa de framtagna värdena mot ett marknadspris och därmed få en hint om det är lönsamt eller ej.
I ett kalkylunderlag försöker man att så rättvist det går att fördela kostnaderna där de hör hemma, ex om en arbetsplats är stor och använder mycket elektrisitet, så får den arbetsplatsen bära sin procentuella del av lokalkostnaden och elförförbrukningen.
För att få rätt värden i en kalkyl. Vad behöver man ta ut i timpris för montering eller bearbetning? där man har tagit hänsyn till de verkliga kostnaderna man har. Allt från löner till budgeterade kostnader.
I ett kalkylunderlag utgår man från en årsbudget som man låter fördelas på ett så rättvist sätt att kostnaderna hamnar där de ”hör hemma”. Man låter varje arbetsplats (alt 5S område) bära sina egna kostnader.
Hur kan man använda en Fördelningsnyckel för att fördela kostnader rättvist i ett kalkylunderlag?
Till sin hjälp för att fördela ut kostnaderna i ett kalkylunderlag, används en så kallad fördelningsnyckel, som är en matris där man tagit hänsyn till olika scenarier. Ex yta (m2), löner (kr), antal anställda (st).
För att få fram hur stor yta varje arbetsplats har och hur mycket gemensamma ytor, lager och förrådsytor, kontorsytor mm används en fabrikslayout eller en fastighetsritning.
Man ritar upp varje arbetsplats som därefter mäts upp, i antal m2. Uppmätt yta förs in i kalkylunderlaget.
Även årets kostnadsbudget ska fördelas ut där de hör hemma.
Man har oftast självkostnadskalkylens olika delar som mall för fördelningen dvs DL, DM, TO, MO, FO, AO.
Hur används nyvärdet och ekonomisk livslängd i ett Kalkylunderlag?
För att kunna sätta intern kostnad för en maskin, utgår man från det så kallade nyvärdet dvs vad skulle det kosta att ersätta maskinen med likvärdig eller ny förbättrad, där man också tar hänsyn till ekonomisk livslängd (ej fysisk).
Kalkylunderlag visar bara vilken intern kostnad man har, aldrig ett marknadspris, så man behöver anpassa satt nivå innan man ”permanent” sätter priset. Man behöver även ta hänsyn till att det är ett ”normalår” som gäller.
Behöver ni hjälp att komma igång med konceptet?
Vi erbjuder uppdragsbemanning ex produktionstekniker som en resurs vid genomförandet eller projektledare för bästa styrning. Planerar ni att införa flera Prodtech koncept, ta då in en Produktionschef som här kan fungera som en produktionsteknisk chef och hjälpa att avlasta er befintliga produktionschef.