Fabriks- och arbetsplatslayout

Fabriks- och arbetsplatslayout

ProdTech

”Skapa en bättre förutsättning, bli stark inom produktionsteknik”

Koncept att integrera & utveckla

Är fabriks- och arbetsplatslayouten aktuell?

Hur effektivt man kan tillverka produkter i en fabrik styrs bl a av valet av Fabriks- och arbetsplatslayout, förmågan att designa och driva produktionen som snabbt och effektivt kan anpassa sig till förändrade tekniska och marknadskrav. 

Layout som kräver ökad flexibilitet, för att klara att införa kortare produktlivscykler, större produktutbud, allt mer oförutsägbar efterfrågan och kortare leveranstider, snabbt kan växla från en produktlinje till en annan utan större verktygsanpassning, resursomkonfigurering eller utbyte av utrustning, samtidigt kan tillverka flera produkter så att mindre volymprodukter kan kombineras i en enda anläggning och att fluktuationer i produktmix och volymer lättare kan hanteras.  Måste kunna uppvisa hög nivå av flexibilitet och robusthet trots betydande förändringar i deras driftskrav. I en allt snabbare förändrad värld, är det viktigt att man frekvent ser över sin fabrikslayout, för att optimera materialflöden mm. 

Olika sätt att arrangera placering av maskiner och arbetsplatser i en fabriks- och arbetsplatslayout

Funktionell uppställning där samma typ av maskiner är placerade ihop ex svarvar, fräsar. Bör undvikas då den har många negativa effekter, så som lång ledtid, svår planerad, ökar PIA mm.

Flödesgrupp där man placerat olika maskiner ihop för att tillverka en komplett produkt. Med kortare avstånd och bara en planeringspunkt, minskad ledtid och möjliggör kortare serier.

Line där man har placerat maskiner efter varandra i rad, för att få ännu snabbare flöde.

Produktverkstad där man har samlat alla process steg ”inhouse” dvs tillverkar en komplett produkt helt färdig, inkl ex ytbehandling

Hur utformar man optimal layout för arbetsplatser?

Utformningen av arbetsplatser är viktiga dels för god arbetsergonomi och för att klara en hög effektivitet i en fabriks- och arbetsplatslayout. Vi utgår ifrån 6st grundregler för god rörelseekonomi när vi utformar arbetsplatser: 1. Använd båda händerna, 2. Samla verktyg och material ”nära”, 3. Rörelserna ska ha en naturlig och jämn rytm, 4. Utnyttja pedaler, 5. Placera verktyg så att de genast kan tas med rätt grepp, 6. Ordna ”skrot”hantering för smidig transport av färdigt operat.
För få snabba ställ, används kassettsystem för ingående material, material placeras med fördel i en ”solfjäder” formation, styr upp plockordningen med var de olika plastbackarna placeras, markera på luftverktyg dess momenttal mm.

Hur engagerar man bäst organisationen i fabriks- och arbetsplatslayout arbetet?

Man ska sträva efter att vid framtagning av fabriks- och arbetslayout att man då arbetar i team med tvärfunktionell sammansättning, dvs deltagare från olika avdelningar och befattningar. Genom att på lämpligt sätt planera och positionera var operatörer, material, maskiner, utrustning och andra tillverkningsstöd, ska optimalt vara placerade för att skapa den mest effektiva layouten. Vid layoutarbetet utgår man oftast från en fastighetsritning som ritas upp i en CAD och sedan skrivs ut i skala ex 1;50 eller 1:100 med ett rutnät inritat. Maskiner och arbetsplatser ritas sedan upp som lösa schabloner som teamet sedan kan flytta runt för bästa positionering. Viktigt att man även där tar hänsyn till var brunnar, ledningar, elskåp, brandportar mm är placerade.

Behöver ni hjälp att komma igång med konceptet?

Vi erbjuder uppdragsbemanning ex produktionstekniker som en resurs vid genomförandet eller projektledare för bästa styrning. Planerar ni att införa flera Prodtech koncept, ta då in en Produktionschef som här kan fungera som en produktionsteknisk chef och hjälpa att avlasta er befintliga produktionschef.

Intresserad?

Rekrytering | Bemanning | Utbildning

mikael@hybridwork.se

073-9282441

”Uppmuntra till inlärning med Green Card certifiering och säkerställ att kompetensen finns för att utföra jobbet eller konceptet – ett win-win för både företaget och för era anställda i deras karriär”

Bygger på en kompetensmatris som visar vilka aktiviteter som ska vara uppfyllda med dess status visualiserat.

”Timelinespel, ett Gamification event. Fabriks- och arbetsplatslayout företagsspel för lättsamt lärande att implementera koncept. Främjar teambuilding och framdrift”

 Ett spelupplägg att kunna återkomma till för nya utmaningar. Teamen tränas i att aktivt lära sig och presentera lösningar. Skapar tävlingsmoment.

”IT stödet IKM Manager är programmoduler skräddarsytt direkt för Fabriks- och arbetsplatslayout koncepten och stödjer ett standardiserat arbetssätt. Ger samtidigt både framdrift och historik.”

Går att företagsanpassa och vara kopplat mot affärssystem eller visualiseringsprogram ex Power Bi. Har en användarmanual som även visar hur programmet är uppbyggt.

”Ge rätt förutsättning vid införandet av Fabriks- och arbetsplatslayout koncepten med en projektplan som har tidsatta aktiviteter och en projektbudget”

Vem gör vad och när? Skapar framdrift. Göra konceptets aktiviteter i rätt tid för att kunna vara klar enligt planerat. Vi hjälper gärna er som extern projektledare.

”Öka möjligheten för den nyrekryterade att lyckas i sin nya tjänst och samtidigt utveckla företaget med att föra in nya koncept – En skräddarsydd individuell Trainéeutbildning med ett schema som visar vad som ska vara uppfyllt.”

Ett trainéeprogram kan innebära att förutom traditionell inlärning och att få tillgång till mentorskap, att få göra intressanta aktiviteter som ex arbetsprover eller leda företagsspel typ våra Timelinespel.

Built-In Learning

Career

Select

Hybrid Work

On-Site Work