DFA

DESIGN FOR ASSEMBLY

ProdTech

”Skapa en bättre förutsättning, bli stark inom produktionsteknik”

Koncept att integrera & utveckla

Hur kan man tidigt i produktutvecklingsfasen designa för enkel montering? Göra en DFA

Design for Assembly (DFA) är en metodik som fokuserar på att designa produkter på ett sätt som förenklar och förbättrar monteringsprocessen. Målet med DFA är att minska komplexiteten, tiden och kostnaderna som är förknippade med att montera en produkt, samtidigt som kvaliteten och tillförlitligheten förbättras. Syftet är att göra tillverkningsprocessen enklare, snabbare och mer konsekvent, därför mer produktiv. 

Vilka är nyckelprinciperna för DFA?

Några av nyckelprinciperna för DFA inkluderar att minimera antalet delar, använda modulär design, använda inbyggda fästelement, symmetri, felsäkring (Poka-Yoke), använda kommersiellt tillgängliga standardiserade delar, hålla toleranserna realistiska och ta hänsyn till monteringsprocessen, om delarna är försedda med egenskaper som gör det lättare att greppa, flytta, orientera och sätta in dem, kommer detta också att minska monteringstiden och monteringskostnaderna. 

Sträva efter att eliminera justeringar, designa delar så att de är självjusterande och självlokaliserande, säkerställ bra åtkomst och obegränsad sikt, se till att det är lätt att hantera delar från bulk, minimera behovet av omorienteringar under monteringen, designa delar som inte kan installeras felaktigt, maximera delsymmetri om möjligt eller gör delar asymmetriska, eliminera bearbetningsstegen.

Vad ska finnas med i en DFA blankett?

Analysen görs i en DFA blankettmatris och görs så tidigt som möjligt helst i konceptfasen vid produktutveckling, för att optimera produktdesignen mot monteringsprocessen.

  • Välj lämplig ekonomisk skala för processen
  • Standardisera komponenter och processer
  • Följ vad komponenten ska klara, inte hur man uppnår det
  • Minimera systemets komplexitet

DFA blankettstruktur – Vad ska finnas med?

  • Produktinformation: Produktnamn, Produktnummer, Designansvarig, Datum för analys, 
  • Komponentlista: Lista över alla komponenter i produkten, Komponentnummer,  Beskrivning av komponenten, Antal
  • Monteringssteg: Detaljerad beskrivning av varje monteringssteg, Verktyg och utrustning som krävs, Tidsåtgång för varje steg, Eventuella problem eller svårigheter
  • Minsta antal delar: Bedömning av om varje del är nödvändig eller kan elimineras eller kombineras.
  • Hanteringskrav: Bedömning av hur lätt varje del är att hantera och orientera under montering.
  • Fästanordningar: Bedömning av om delarna är självpositionerande och självfastsättande.
  • Standardisering: Bedömning av användningen av standardkomponenter och fästelement.
  • Monteringsverktyg: Bedömning av kompatibilitet med standardverktyg och maskiner.
  • Monteringssteg: Bedömning av antalet monteringssteg och möjligheter att minska dessa.
  • Testning och inspektion: Bedömning av tillgänglighet för kvalitetskontroll.
  • Monteringsmiljö: Bedömning av faktorer som påverkar monteringsmiljön, såsom ergonomi och arbetsplatslayout.
  • Förbättringsförslag: Rekommendationer för att förbättra designen baserat på DFA-analysen, Förväntade fördelar, såsom minskad monteringstid och kostnad, förbättrad kvalitet och tillförlitlighet
  • Uppföljning: Plan för att implementera förbättringsförslagen, Ansvariga personer och tidsramar

Genom att använda en DFA-blankett kan designteamet systematiskt identifiera och åtgärda problem i produktdesignen, vilket leder till en mer effektiv och kostnadseffektiv monteringsprocess.

Behöver ni hjälp att komma igång med konceptet?

Vi erbjuder uppdragsbemanning ex produktionstekniker som en resurs vid genomförandet eller projektledare för bästa styrning. Planerar ni att införa flera Prodtech koncept, ta då in en Produktionschef som här kan fungera som en produktionsteknisk chef och hjälpa att avlasta er befintliga produktionschef.

Intresserad?

Rekrytering | Bemanning | Utbildning

mikael@hybridwork.se

073-9282441

”Uppmuntra till inlärning med Green Card certifiering och säkerställ att kompetensen finns för att utföra jobbet eller konceptet – ett win-win för både företaget och för era anställda i deras karriär”

Bygger på en kompetensmatris som visar vilka aktiviteter som ska vara uppfyllda med dess status visualiserat.

”Timelinespel, ett Gamification event. DFA företagsspel för lättsamt lärande att implementera koncept. Främjar teambuilding och framdrift”

 Ett spelupplägg att kunna återkomma till för nya utmaningar. Teamen tränas i att aktivt lära sig och presentera lösningar. Skapar tävlingsmoment.

”IT stödet IKM Manager är programmoduler skräddarsytt direkt för DFA konceptet och stödjer ett standardiserat arbetssätt. Ger samtidigt både framdrift och historik.”

Går att företagsanpassa och vara kopplat mot affärssystem eller visualiseringsprogram ex Power Bi. Har en användarmanual som även visar hur programmet är uppbyggt.

”Ge rätt förutsättning vid införandet av DFA konceptet med en projektplan som har tidsatta aktiviteter och en projektbudget”

Vem gör vad och när? Skapar framdrift. Göra konceptets aktiviteter i rätt tid för att kunna vara klar enligt planerat. Vi hjälper gärna er som extern projektledare.

”Öka möjligheten för den nyrekryterade att lyckas i sin nya tjänst och samtidigt utveckla företaget med att föra in nya koncept – En skräddarsydd individuell Trainéeutbildning med ett schema som visar vad som ska vara uppfyllt.”

Ett trainéeprogram kan innebära att förutom traditionell inlärning och att få tillgång till mentorskap, att få göra intressanta aktiviteter som ex arbetsprover eller leda företagsspel typ våra Timelinespel.

Built-In Learning

Career

Select

Hybrid Work

On-Site Work